Een tijdje geleden postte ik een berichtje op Instagram over Amsterdam Dance Event (ADE). Ik ging samen met vrienden naar de House special van Verknipt: ”Vannacht ga ik naar ADE! Onwijs veel zin in, maar het vergt ook veel geplan… Naast de gebruikelijke “wat doe ik aan” en “hoe laat pakken we trein” voorbereidingen, vergt zo’n feestje heel wat energiebesparende maatregelen. Door naar dit feestje te gaan, verkloot ik mijn ritme en zorgvuldig opgebouwde energie. En ik weet: dit ga ik nog lang voelen.”

Ik weet dus dondersgoed dat ik roofbouw op mijn lichaam pleeg door naar een festival als dit te gaan, maar ik wil het ook voor geen goud missen. Zo ook met afgelopen Kerst en NYE. Naast alle familiefestijnen, zijn er ook andere feestjes waar er gedanst en gedronken (moet) worden. Daar wil ik bij zijn: dus probeer ik van tevoren de schade al een beetje te beperken door wat maatregelen te nemen. Ik geef je een aantal tips die ik voor zowel ADE als afgelopen NYE heb genomen:

1. Rustig aan doen #oma

Houd een oma week, oftewel: doe de hele week voorafgaand aan het festival of feest rustig aan. Dus geen etentjes of borrels met vrienden, nee echte oma me-time. In zo’n week doe ik in de avonden helemaal niks: mijn avonden bestaan dan uit thee, Netflix en vroeg naar bed gaan (en heel misschien 1 keertje sporten).

Met kerst en oud en nieuw was dit natuurlijk wel iets anders, gezien alles zo dicht op elkaar zit gepropt, maar ook daar nam ik zo mijn maatregelen. Rustig aan doen interpreteerde ik op die dagen door bijvoorbeeld minder of niet te drinken. En door bijvoorbeeld wat later op familiegelegenheden aan te komen, zodat ik nog even dat ene extra uurtje slaap kon pakken.

2. Regel een logeerplek

Of zorg dat het feestfestijn dichtbij huis is. Zo bleven mijn vriend en ik na ADE slapen in het huis van vrienden in Amsterdam op 15 minuten fietsen van het festival. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker: hierdoor kon ik kort voordat we richting Verknipt gaan, nog een paar dutjes doen. Op de terugweg heeft het ook zo zijn voordelen: want als ik tegen het einde van het feestje echt moe word, en verander in Grumpy, zijn we zo ”thuis”!

Andersom zorgde ik dat de kerst- en oud en nieuw feestjes dichtbij waren, zodat ik naar huis kon wanneer ik dat nodig had.

3. Slaap van tevoren wat extra

Slapen, heel veel slapen: de dag voorafgaand aan het nachtelijke feestje zelf, slaap ik veel. Ik sta dan netjes om half 9 op. En doe om 11.00 uur alweer mijn eerste dutje als ik voel dat ik slaperig word. Normaal gesproken heb ik mijn vaste dutjes ritme en zorg ik dat ik in de tussentijd actief blijf. Op zo’n dag laat ik dat voor wat het is en luister ik compleet naar wat mijn lichaam vraagt.

4. Neem een extra dag vrij

… of schuif je vrije dag op. Zo zorg ik ervoor dat ik niet 1 maar minstens 2 dagen heb om bij te komen. Kan ik geen vrij nemen? Dan werk ik een dagje vanuit huis, om op die manier energie te besparen. Nu heeft natuurlijk niet iedereen die luxe, maar mocht thuiswerken een optie zijn: echt, doe het. Het lijkt misschien niets, maar het reizen naar je werk en weer terug, kan toch net teveel energie zijn na een intensieve kerstdag met de familie. Door thuis te werken, bespaar je dat stukje energie aan reizen en kun je dat stoppen in je werk.

5. En slaap erna zoveel als je kunt/wilt

Die extra vrije dag.. die hoef je dus echt niet te benutten. Nee, neem het ervan en pak die rust. Normaalgesproken vind ik dat ik dit niet van mezelf mag, want we weten allemaal; het maakt niet uit hoeveel uur je slaapt, moe blijven we toch wel.

Wanneer ik bewust voor een feestje mijn grens over ben gegaan, dan moet ik daar van mezelf ook maximaal van bijkomen. Zo leefde ik oudjaarsdag als oma om energie te sparen voor NYE. Diezelfde nacht ging ik pas om 06.00 ’s ochtends naar bed, waardoor ik zo extreem vermoeid was, dat ik de eerste twee dagen van dit nieuwe jaar voornamelijk in bed doorbracht.

Maar… is dat het wel waard?

De een denkt nu: ”Pff wat zonde van je dagen, zo wil je het nieuwe jaar toch niet beginnen?” Een ander zal weer denken: ”Je hebt groot gelijk, soms moet je genieten”. Ik hoor zonder twijfel bij die laatste groep.

Natuurlijk vraag ik mezelf ook weleens af of die enorme nasleep het waard is, maar ik kom uiteindelijk altijd op hetzelfde antwoord: JA. Deze NYE heb ik weer een berg mooie herinneringen gemaakt met vrienden, waar ik over 10 jaar nog steeds met een glimlach op terugkijk. En dat is waar het voor mij om draait: het leven vieren met de mensen waar ik van houd!

feestjes en narcolepsie
NYE 2019 carnavalsedition

Ik ben benieuwd…  “Durven” jullie ondanks de narcolepsie of een andere chronische aandoening nog dit soort nachtelijke taferelen uit te halen? Denken jullie dat dit samen kan: naar feestjes gaan en narcolepsie hebben?

Liefs, Pip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.