De kop is eraf: 2019 is in volle gang. Ik heb de afgelopen week vaak gedacht aan hoe ik op 31 december 2019 wil terugkijken naar het afgelopen jaar. Ja, ik ben er ook zo een: ik denk aan het begin van het jaar dat alles weer mogelijk is. Dat hetgeen waar ik het afgelopen jaar van heb gedroomd, nu écht ga waarmaken. Nieuw jaar, nieuwe kansen. 

Goede voornemens-gekte

Misschien triest dat ik bij die gekke groep Hollanders hoor die denken dat op 1 januari alles weer mogelijk is. Ik noem het optimistisch zijn: ik maak gewoon graag gebruik van de gelegenheid dat ik op 1 januari op de resetknop kan drukken (oké, eigenlijk 2 januari gezien ik op 1 januari de hele dag horizontaal lag). Alleen ik merk nu al, dat het gezegde ‘makkelijker gezegd dan gedaan’  voor mij opgaat. #MOE

Niets gedaan krijgen

Het typische is, dat van alle dagen die 2019 mij tot nu toe heeft gegeven, ik er letterlijk niet één heb gebruikt op de manier dat ik van plan was. Wat ik wel heb gedaan?

 • Mannenharten 2 gekeken (niet doen: sequels van Nederlandse films zijn nooit goed)
 • Op diezelfde dag ook Onze jongens de film gekeken (voor de knappe mannen was die best goed)
 • Twee dagen werk overleefd (vond ik best een accomplishment zo na de feestdagen)
 • Bij een vriendin geluncht om vervolgens na 2 uur al naar huis te gaan, omdat we elkaar alleen maar gapend aan zaten te kijken…
 • Daarna heb ik drie uur in bed liggen slapen om daarna gehaast wakker te worden en in janken uit te barsten. Mijn fiets stond nog bij een vriendin, maar ik had haast dus ik janken. Vervolgens sprongen opnieuw de tranen in mijn ogen, omdat mijn huisgenoot aanbood dat ik wel haar fiets mocht lenen (ja, ik weet het: vrouwen…)
 • Een heftige zaterdagavond met vriendinnen: eten, thee drinken en Qwixx spelen
 • Nog niet eens de helft van de huishoudelijke taken verricht
 • WIDM gekeken en heel veel kaasjes gegeten met vriendlief
 • In slaap gevallen op de bank, om 1,5 uur later naar bed te verhuizen
 • Manhunt Unibomber afl. 1, 2 en 3 gekeken…. en weer in slaap gevallen op de bank en mezelf vervolgens naar bed verplaatst
 • Enz.

Goede voornemens fail

Conclusie van deze week? Dat had beter gekund. Ik heb niet gesport. Mijn fiets staat nog steeds bij de betreffende vriendin aan de andere kant van de stad. Het ‘voornemen’ om minder te Netflixen is nu al een lachtertje. Ik heb dit jaar tot nu toe meer slapend dan werkend doorgebracht en mijn huis ziet er allesbehalve uit om door een ringetje te halen. De verzameling afwas van 1,5 week lang; die heb ik dan weer wel gedaan. #TROTS

Even zonder grappen: als ik kijk naar bovenstaande, heb ik er tot nu toe niks van gebakken. En dat is niet erg. Vind ik. Mijn lichaam is nog steeds helemaal op van de feestdagen, mijn hoofd zit nog vol van alle 100 sociale verplichtingen en ik moet weer in het werkritme komen. En door dit alles bij elkaar komen de tranen op momenten dat ik ze niet voel aankomen.

Dat neemt niet weg dat ik best durf te geloven dat ik dit jaar meer uit mezelf kan halen.

Door mijn nieuwe medicijnen heb ik wat meer energie gekregen en die energie wil ik gebruiken voor mezelf. In plaats van mijn zuurverdiende geld alleen maar uit te geven aan feestjes en reizen, wil ik wat meer focussen op mijn eigen ontwikkeling. Nee, ik ga niet weer studeren, maar ik wil bijvoorbeeld graag meer leren over hoe ik beter mijn rust kan pakken. Maar ook wat meer handvatten krijgen over hoe ik de pieker-modus kan uitzetten. Door bijvoorbeeld mensen als Fleur Brunninkhuis te volgen en het boek Mindgym van Wouter de Jong te lezen.

Zodat ik mijn energie beter kan verdelen en meer rust in mijn kont heb. Dit betekent ook dat ik dit jaar écht afscheid ga nemen van de dingen waar ik geen energie van krijg en die tijd stoppen in dingen die me blij maken. De weinige energie die je hebt, kun je tenslotte maar beter steken in dingen waar je energie van krijgt!

Wat ga jij dit jaar (anders) doen? Waar krijg jij energie van? Welke goede voornemens streef jij na dit jaar?

6 thoughts on “2019: (Not) getting shit done. Goede voornemens… hoe pak jij ze aan?”

 1. Het nieuwe jaar begint helaas met twee weken tentamens binnenkort en de goede voornemens om goed te leren zijn nog niet helemaal waar gekomen en door de stress ook nog niet in mijn nieuwe boek kunnen beginnen helaas. Ook moet ik nog werken aan meteen opstaan als ik wakker word in de ochtend en ook niet stiekem terug mijn bed in duiken na het ontbijt. Gelukkig heb ik nog een jaar om dit te leren.

  1. Oh bah dat begint wat minder leuk dan! Veel succes met leren en hopelijk heb je dan gauw wat vrije tijd om lekker te lezen :D

 2. Proberen wat meer te werken in mijn huis en minder dagen te skippen (renoveren, doe alles zelf).
  Gezonder proberen te eten (ik haat koken en word er ook moe van (Narcolepsy)).
  Terug meer fotograferen.
  Lopen word me sinds mijn eerste halve marathon (die kunnen beeindigen in 1:53:46) van afgelopen november afgeraden , heb bijna geen kraakbeen meer. Dus schakel ik over naar fietsen (mtb en wielrennen)
  Sport uitdaging van het jaar: de Mont ventoux oprijden.
  Ik krijg mentale energie van te sporten ^^ ik zou niet zonder sporten kunnen. (na het sporten natuurlijk wel altijd een dutje)

  Alvast veel succes met uw goede voornemens en doelen!

  1. Oh ja ik herken dit. Netflix heeft een vreselijke invloed op mijn goede voornemens.
   Ik wil gezonder gaan eten (vandaag naar de nieuwe mexicaan in Nijmegen geweest en té veel gegeten) en minder Netflix kijken (gister begonnen aan een nieuwe serie die ik nu al bijna klaar heb) en beter voor school aan het werk. Gelukkig is het laatste al wel redelijk gegaan tot nu toe.
   Ik vind het heel sterk van je dat je je energie zo goed wil gaan gebruiken. Zelfontwikkeling is erg belangrijk en ik ben jaloers op jouw doorzettingsvermogen om daadwerkelijk dingen te doen die goed voor je zijn!
   Heel veel succes dit jaar, en inderdaad, de sequels van Nederlandse films zijn altijd slechter…
   Liefs!

   1. Hi Iris,
    Dankjewel! Ja, het afgelopen jaar heb ik zoveel dingen die ik wilde voor me uitgeschoven, ga nu proberen dat dit jaar wel echt te doen. Soms zo makkelijk om dan naar een tv serie te grijpen zodat je er niet over na te hoeven denken. Maar jij hebt dus ook de welbekende Netflix verslaving ;) Aan welke serie ben je begonnen? Ik zit er soms wel over na te denken om gewoon mijn abonnement op te zeggen, maar dat voelt dan weer net wat te definitie haha. Liefs!

  2. Meer fotograferen is een hele goede! Dat zou ik ook wel willen! Vind het alleen zo lastig om in Nederland de mooie dingen te zien die ik wil vastleggen. In het buitenland kan ik op een dag 500 foto’s maken, maar hier zie ik die schoonheid niet zo haha. Heb jij dat ook? Wat gaaf dat je de Mont Ventoux gaat doen! Knap dat je zoveel sport en daar je energie uit kan halen. Daar kan ik nog veel van leren ;) Dankjewel, jij ook veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.