Van de week besefte ik me dat die ‘ziekte’ van mij maar wat tegenstrijdig is: van te weinig prikkels, krijg ik slaap (narcolepsie) en van teveel prikkels (lees: teveel gezelligheid), donder ik in elkaar van het lachen (kataplexie). Ik moet dus ergens in het midden blijven! Maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan… Daarom leek het me een goed idee om voor beide uitersten wat tips op te schrijven. Ik trap af met de anti-slaperigheid tips.

Anti-slaperigheid tips

#1 Eten

Tijdens het studeren of tijdens het autorijden of op andere slaperige momenten. Bij mij werkt het ook extreem goed tijdens het kijken van een film. Normaal ben ik – als het niet spannend genoeg is – vaak binnen 10 minuten weg. Dus heb je een movienight op de planning staan waarbij je écht niet in slaap wilt vallen… eten! Let er wel op dat je dan ook regelmatig gezond snackt, want anders heb je straks een heel ander probleem (lees: meer kilootjes op de weegschaal).

#2 Zingen

Mensen horen mij graag allesbehalve zingen, maar ik blijf er wel wakker door. Dus ik doe het gewoon en dan vooral tijdens het autorijden. Alleen of samen met mijn bijrijder. Gezellig, vermakelijk en het houdt me gefocust! Kleine spoiler: gisteren heb ik te horen gekregen dat ik tot 2023 weer mag autorijden! Daarover meer in mijn volgende blog.

#3 Time out

Gewoon toegeven aan de opkomende slaperigheid en een dutje doen. Als er één ding is dat ik heb geleerd de afgelopen jaren, is het wel dat het geen zin heeft om een half uur lang met man en macht wakker proberen te blijven. De slaperigheid slaat vroeg of laat toch wel toe, dus je kunt je er op bepaalde momenten maar beter aan toegeven en een korte powernap doen. Ben je daarna weer back on track! 

#4 Bewegen

Ja, gewoon even bewegen: loop op werk even van je werkplek naar de koffiemachine en maak daar een praatje met een collega. Soms word ik door zo’n mini wandelingetje/gesprek ineens weer geactiveerd en is mijn net beginnende slaperigheid zo weer weggezakt. Ook wanneer ik thuis ben, zijn er af en toe momenten dat ik het echt voel aankomen. Als het me dan lukt om op te staan en iets actief te gaan doen zoals de afwas of een wasje draaien, kan ik zo ineens nog een heel uur productieve dingen doen!

Maar ook ik ben soms te ver heen en merk ik pas dat ik slaperig aan het worden ben, als het al te laat is. Dan helpt eventjes bewegen ook niet meer… dan schakel ik gewoon meteen over op een powernap.

#5 Op niet te comfortabele plekken zitten

Moet je studeren? Werken? Of wil je gewoon lekker een boek kunnen lezen? Ga dan op een niet te comfortabele plek zitten. Zo typ ik deze blog nu bijvoorbeeld in mijn bed: en dat is geen aanrader. Om de kans op slaperigheid te verminderen zou ik nu aan de eettafel moeten gaan zitten. Hetzelfde geldt voor als ik een boek wil lezen en ik er wel een beetje comfi bij wil zitten, dan moet ik dat op de bank doen en niet in bed. Met een uitzakte houding en een warm deken over je heen, is de kans om in slaap te vallen nu eenmaal groter.

#6 Ramen open, verwarming uit

Als echte koukleum is deze tip voor mij de hel op aarde, maar goed het werkt wel: wanneer het wat koeler is in een ruimte word ik veel minder snel slaperig dan wanneer het ergens heerlijk warm is. Dan merk ik vaak dat ik loom word en me ook slechter kan concentreren.

Dat waren de anti-slaperigheid tips! Welke anti-slaperigheid tips uit dit lijstje gebruik jij ook? En heb jij nog anti-slaperigheid tips voor mij? Stuur me een berichtje!

5 thoughts on “Zes handige tips tegen slaperigheid!”

  1. “Zo typ ik deze blog nu bijvoorbeeld in mijn bed” Do as I say, not as I do :p. Maar soms hoef je inderdaad niet tegen de slaperigheid te vechten en kan het best. Ik ben erg benieuwd naar deel 2.

  2. Ik gebruik ze echt allemaal! Wat overigens een goede tip is (het werkt in ieder geval bij mij) is om op kauwgom te gaan kauwen of een smintje met een hele sterke mint smaak. Zo bespaar je natuurlijk de kilo’s.

  3. Precies zoals ik ze ook uitvoer!
    Alleen soms nog twee “noodvoorzieningen”. Geen beste tips, maar je kunt niet alles volgens de ideale situatie inrichten. Als ik weet dat ik wel eens in een echt zware situatie kom, neem ik soms redbull.
    Of ik knijp met mijn nagels in een klein velletje in mijn nek (wel onder lang haar anders ziet het er zo stom uit) zodat ik een pijnprikkel krijg.
    Beide werken niet goed of lang, waarna een dutje vaak nog nodig is, maar zijn alleen om even uit stellen.

  4. Tip met auto rijden uhmm ja ik zit wel verkleumd in de auto dan maar zet de airco ijskoud helpt bij mij om langere stukken te kunnen rijden. Zonder tussenstops haha de laatste 3 min zet ik dan de kachel aan om weer warm te worden haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.