BAM! Welkom in Nederland, welkom winter, welkom school, welkom narcolepsie en erachter komen dat ik hier in Nederland toch echt meer last heb van m’n narcolepsie dan in Curacao. Naast het acclimatiseren, word ik nog eens extra met m’n neus op de feiten gedrukt dat dingen als 5 keer per dag in slaap vallen, nooit energie hebben en je altijd moe voelen weer elke dag aanwezig zijn. Dat is echt zo’n wereld van verschil met hoe dit was in Curacao.

Zoals ik al eerder schreef weet ik dat ik met alle goedbedoelde adviezen over een regelmatig en rustig leven er minder last van zal hebben, maar heb ik ook behoorlijk moeite met het opvolgen van deze raad. Want ja, ik ben 23 jaar, student, hartstikke impulsief en chaotisch en ik wil ook gewoon net als de rest mee kunnen gaan in dat studentenritme: geen ritme dus. 

Het is kiezen tussen twee werelden – verstandig zijn of luisteren naar me gevoel – en dat elke dag weer. Ga ik mee stappen op donderdagavond? Daar word ik heel blij van, maar ik weet ook dat ik dan vijf dagen zo moe ben dat ik echt niet vooruit te branden ben. Ga ik niet mee? Dan is dat de zoveelste avond thuis op de bank, wat ik ontzettend saai vind maar ik wel de dagen erna fatsoenlijk kan functioneren. 

Met mij zullen er meer ‘narcolepticee’ zijn die dit lastig vinden, dus aan hen – én voor mezelf als reminder om mezelf weer in m’n Hollandse ritme te krijgen – een mijn lijst met tips om een goede balans te vinden tussen slapen, studeren, feesten en werken.

#1 Zoek actief werk
Op zaterdag vind je me in een willekeurige stad in Nederland waar ik als promoter aan het rondspringen ben om ballonnen uit te delen voor Telfort, rondhups met een fotocamera om mensen met de nieuwste Pearl brillen op de foto te zetten of sta ik gezellig met m’n mascotte Mr. Muscle schoonmaak spullen te verkopen op de oh zo gezellige Huishoudbeurs. Waar het bij die laatste natuurlijk überhaupt onmogelijk is om in slaap te vallen met al die ”bijzonder uitziende” kakelende dames die voorbij lopen.

#2 Rijd actief auto
Allereerst neem ik altijd een paar fijne CD’s mee de auto in met scheurende gitaren, zoals Arctic Monkeys of fijne meezinger van Jack Johnson. Ik ben dan ook altijd aan het mee blèren met de muziek tijdens het autorijden en krijg dan ook altijd rare blikken van voorbijgaande automobilisten, maar dat negeer ik altijd maar, want hé het helpt wel! Daarnaast kijk ik extra actief om me heen en blijf ik niet te lang op dezelfde baan alles om te voorkomen dat het eentonig wordt. 

#3 Actief leren voor tentamens
Boeken doorspitten werkt niet, opschrijven! Schrijf belangrijke dingen terwijl je leest, zo blijf je actief. Geloof me, je bent niet blij als je voor de 100ste keer wakker wordt met een afdruk van een ringband of een penstreep op je kop wakker wordt omdat je boven je studieboeken in slaap bent gedonderd…

#4 Koffie, heel veel koffie
Geen idee of het fysiek echt helpt – misschien is het wel een mind fuck – maar door koffie te drinken blijf je net even wat wakkerder dan zonder heb ik het idee. En mocht dit toch tussen me oren zitten, het helpt op een moment van slaperigheid in ieder geval wel: want je loopt sowieso op en neer naar t koffiezetapparaat (en beweging helpt!)

#5 Praten!
Scheelt dat ik nou nooit te horen krijgen dat ik teveel klets (busted), maar als ik moe begin te worden zorg ik dat ik extra veel praat of vraag ik de persoon waar ik op dat moment mee ben om een geniaal verhaal te vertellen of dingen aan me te vragen zodat ik actief blijf. (Werkt ook heel goed voor tijdens ’t auto rijden!)

#6 Een tukje doen
En als het dan echt allemaal niet meer helpt: ga gewoon even slapen als je lichaam dit aangeeft. Doe dit vooral lekker op de plek waar je je moe voelt worden dus ook gewoon op een ongemakkelijke stoel. Mijn ervaring is dat als ik in me bed ga liggen, ik ook gerust drie uur kan slapen. Terwijl als ik 5 minuten op die ongemakkelijke stoel slaap, het resultaat hetzelfde is! 

Liefs, Pip

One thought on “Terug in Nederland en weer tukkend het leven door!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.