Afgelopen week was er op SBS6 een reportage over narcolepsie bij jongeren. In deze reportage ligt de focus vooral op de vele kinderen en jongeren die rond 2010 plotseling last kregen van narcolepsie. Dit is te wijten aan een inenting tegen de varkensgriep waardoor veel jongeren in Europa narcolepsie hebben (ikzelf heb het overigens niet door deze inenting gekregen). Vooral in Zweden was er een idioot grote groei, namelijk 350 nieuwe gevallen in een jaar tijd.

Het is een beetje oud nieuws: dat deze ziekte door de Pandemrix inenting veroorzaakt is rond 2010, is algemeen bekend. Toch plaats ik deze aflevering, omdat dit goed laat zien hoe zo’n slaapaanval of kataplexie aanval eruit ziet en hoe narcolepsie patiënten zich daarna voelen. De beelden spreken voor zich: het is geen pretje als je overal in slaap valt en neervalt door kataplexie. Als ik zelf deze beelden zie, krijg ik aan de ene kant kippenvel bij het zien van de machteloosheid van de kinderen en ouders, omdat ik me zo herken in hun verhaal. Maar anderzijds ben ik dolgelukkig om te zien dat ik geen last heb van deze agressieve versie. Dan zou ik het een stuk lastiger vinden om optimistisch te zijn…

Kijk hier de hele aflevering

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.