Naast dat narcolepsie ervoor zorgt dat je overdag last hebt van onbedwingbare slaapaanvallen, zijn er nog meer symptomen die deze aandoening typeren. Eén van deze symptomen is kataplexie. Niet iedereen heeft hier last van, maar wel een groot aantal van de mensen met narcolepsie, namelijk: 60 tot 70 procent. Maar wat is kataplexie nu eigenlijk? Ik leg het je hieronder uit.

Kataplexie, wat is dat nu?

13775454_10207818155906410_2517662810154625449_n
Aanschouw een van mijn kataplexie aanvallen

Technisch gezien zijn kataplexie aanvallen korte spierverslappingen die ervoor zorgen dat je nek, gezicht en beenspieren verslappen. Hierdoor kun je niet praten (je mond gaat immers hangen) en ook niet meer op je benen staan. Zo’n aanval duurt slechts enkele tot tientallen seconden, maar het gekke ervan dat je tijdens zo’n aanval wel geheel bij bewustzijn bent. Terwijl het voor je omgeving lijkt alsof je er even niet meer bent.

Maar hoe ontstaat kataplexie dan?

Een kataplexie aanval wordt opgewekt door bepaalde prikkels of triggers uit je omgeving. Waardoor dit getriggerd wordt verschil heel erg per persoon, maar het gebeurt meestal wanneer je:

  • heel hard moet lachen,
  • erg boos bent,
  • hard moet huilen of
  • onverwacht een bekende tegenkomt.

Zelf heb ik dit alleen bij heel hard lachen. In bepaalde situaties kan ik zo’n aanval soms net blokken, maar wanneer ik bij vriendinnen ben en moe ben – en dus in een omgeving waarin ik mij op m’n gemak voel – dan zak ik om het minste of geringste in elkaar.

Zo heb ik met ik tijdens de Nijmeegse vierdaagse de tafel kapot gemaakt door er op te vallen van het lachen, heb ik in Malta in de bus een jongen aangerand door met m’n arm in z’n kruis te vallen. En heb ik in Budapest gestrooid met druiven op het zebrapad. En dat zijn nog maar een paar van de honderden situaties. Ik mag van geluk spreken dat het ‘alleen’ gebeurt als ik hard moet lachen zullen we maar zeggen. (Voor de verhalen hierachter kun je op de links klikken, dan word je doorverwezen naar de betreffende blog)

Is dat te behandelen?

Er zijn verschillende medicijnen die te gebruiken zijn om de kataplexie te verminderen. Dit zijn echter wel medicijnen waar je goed over na moet denken of je deze wilt innemen. Het zijn vaak zware medicijnen die ook gebruikt worden tegen depressies. Enkele medicijnen die een positief effect hebben op kataplexie aanvallen, zijn: Xyrem, tricyclische antidepressiva of bijvoorbeeld Prozac.

Zelf gebruik ik (nog) geen medicijnen tegen de kataplexie, dus voor verdere inhoudelijk informatie verwijs ik je graag naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie.